KNVB: Spelregelwijzigingen seizoen 2016 - 2017

Voor het seizoen 2016 - 2017 zijn een aantal wijzigingen in de spelregels aaangebracht. Klik op lees meer om ze te lezen.


Dit zijn de vier belangrijkste veranderingen:

1. Aftrap
De aftrap hoeft niet meer verplicht vooruit te worden genomen. Dat komt de snelheid van het spel ten goede, omdat de bal vaak na een tikje vooruit toch achteruit wordt gespeeld om een aanval te starten.

2. Triple punishment
Als de verdediger in het strafschopgebied een poging onderneemt of de moglijkheid heeft om de bal te spelen, maar een overtreding maakt, is het een gele kaart. Dit omdat de straf anders te zwaar wordt geacht: namelijk een strafschop, rode kaart en een daaropvolgende schorsing. Bij duwen of vasthouden blijft de rode kaart intact. Gemene tackles van achteren blijven wel bestraft met een rode kaart. Buiten het strafschopgebied verandert er niets, omdat er dan geen sprake is van een strafschop.

3. Strafschoppenserie
Trainers krijgen de keuzevrijheid om tijdens de strafschoppenserie de volgorde te wisselen. Zo kan bij een vierde beslissende strafschop, de trainer besluiten die door nummer 5 te laten nemen.

4. Gele kaart en verorging voor geblesseerde speler
Een speler, die een blessure oploopt door een overtreding waarvoor de dader geel krijgt, mag vanaf nu ter plekke op het veld verzorgd worden. Bij dergelijke overtredingen is er anders sprake van een dubbele straf: namelijk een blessure en een tijdje met 10 man spelen.

In onderstaande bijlage vind je een uitgebreid overzicht (klik op link).


Geplaatst op: 14-07-2016